zdrowa kasza

Białko jest jednym z najważniejszych składników naszej diety. Stanowi budulec każdej komórki naszego ciała, może pełnić funkcję enzymów, hormonów, substancji transportowych i wiele innych. Białka są niezbędne, dlatego jest tak ważne, by były obecne w naszej codziennej diecie.

Słów kilka o białku

Białko inaczej nazywamy proteinami. Słowo to pochodzi z greki i oznacza „pierwszy”. Jest to niezwykle istotne, gdyż białka powinny być zawsze najważniejsze w naszej diecie. Odkrycie białka miało miejsce w Holandii w 1839 roku. Wiele badaczy z tamtych czasów i późniejsi utożsamiali białko z mięsem. Z tego powodu zalecane było jak największe spożycie mięsa w ciągu dnia.  To doprowadziło do błędnego dzisiaj myślenia, iż mięso powinno stanowić podstawę naszej diety.

Białko składa się z tysięcy setek aminokwasów łączących się w łańcuchy. Niestety, aminokwasy mają to do siebie, że szybko się zużywają i z tego powodu trzeba zastępować je nowym. Niektóre z nich nasz organizm jest w stanie wyprodukować sam, inne zaś musimy dostarczyć. Należą do nich: leucyna, metionina, walina, fenyloalanina, tryptofan, lizyna oraz izoleucyna. Kiedy białko zawiera wszystkie osiem aminokwasów, mówimy o nim, że jest pełnowartościowe.

Białko jednak może występować w roślinach. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze jest ono pełnowartościowe. Zastępując mięso, musimy na jego miejsce wprowadzić wiele różnych warzyw i produktów, tak aby zebrać te 8 najważniejszych aminokwasów.

Wartościowe źródła białka roślinnego

– soczewica – występuje w wielu odmianach, np.: zielona, czarna, czerwona, żółta, różnią się od siebie także smakiem. Bez problemu możemy włączyć ją do codziennego menu, zawiera nie tylko dużą ilość białka, ale także mnóstwo błonnika pokarmowego.

– ciecierzyca – inaczej nazywana jest włoskim grochem, posiada mnóstwo białka oraz cenne składniki zapobiegające zaparciom, obniżające ciśnienie krwi i zły poziom cholesterolu, ale również wspomagające odchudzanie.

– kasze i Quinna – komosa ryżowa, czyli inaczej Quinna to produkt bogaty w białko, potas, wapń, magnez oraz fosfor. Ponadto posiada mnóstwo błonnika, kwasu foliowego i witaminy E. Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana to również bogate źródła białka.

– nasiona, pestki, ziarna – słonecznik, dynia, len, sezam to nasiona, które mają w sobie mnóstwo białka roślinnego. Z tego powodu powinniśmy włączyć je do swojej codziennej diety.

– orzechy – można je dodać do Pesto, koktajlu, a także zwyczajnie pochrupać przy pracy czy podczas oglądania serialu. Pod względem białka wartościowe są pistacje, nerkowce, migdały oraz orzechy laskowe.

– fasola – prócz ogromnej ilości białka, bogata jest w wapń, fosfor oraz potas. Nie należy spożywać jej zbyt często, unikać powinny jej matki karmiące, kobiety w ciąży czy osoby w podeszłym wieku, ponieważ powoduje uciążliwe gazy.

Innymi źródłami białka roślinnego są: tofu, spirulina, nasiona chia czy ziarna kakao. Jeśli sami nie włączymy białka roślinnego do diety, warto skorzystać z diety pudełkowej, w której na pewno go nie zabraknie. Zamówienie cateringu dietetycznego jest niezwykle łatwe, wystarczy wybrać odpowiedni catering dietetyczny Chorzów z pomocą porównywarki cateringów dietly.pl, zamówić, zapłacić i każdego dnia delektować się pysznymi i zdrowymi posiłkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here